Hayatın her evresinde büyük başarılara imza atan “Türk Kadın’ını” bu yazımda bilime yön vermesiyle ele alacağız.
Safiye ALİ (2 Şubat 1894 – 5 Temmuz 1952)
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın tıp doktorudur. Bunun yanında tıp eğitimi veren ilk kadındır. Anne çocuk sağlığı üzerine çalışmalar yapan Safiye Ali’nin adı Süt Damlası Bakımevleri ile anılmaktadır. Mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul’daki feminist hareketlere katılarak Türk kadınının seçme hakkı için mücadele etmiştir.
Afet İNAN (29 Kasım 1908- 8 Haziran 1985)
Türk sosyolog, tarihçi ve akademisyendir. Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızıdır.
Afet İnan Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerindendir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde ilk Türk devrim tarih kürsüsünü kurmuştur. Türk medeniyeti ve devrim tarihine ait 50 kadar kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Türk Tarih Tezini ortaya koyan tarihçiler arasındadır. Cumhuriyet döneminin yeni tarih anlayışının temellerinin atılması ve kadın kimliğinin kurgulanmasında ideolog gibi hizmet etmiş bir cumhuriyet kadınıdır.
Jale İNAN (1 Şubat 1914 – 27 Şubat 2001)
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın arkeoloğudur. Perge ve Side antik kentlerinin gün yüzüne çıkarılmasına emek vermiş; çıkarılan eserlerin sergilenmesi için Antalya ve Side müzelerinin kurulmasını sağlamıştır. Bunun dışında tarihi eser kaçakçılığına karşı kurtarma kazıları yapmıştır.
Feryal ÖZER (27 Mayıs 1975-)
Türk astrofizikçidir. Karadelikler, nötron yıldızları ve teorik astrofizik üzerine çalışmalar yapmaktadır. Akademik hayatı Columbia, Harvard ve Pri
Özlem TÜRECİ (6 Mart 1967)
Türk asıllı Alman immünolog, girişimci, akademisyen, bilim insanıdır. Kanser araştırmaları konusunda deneyimli bir araştırmacı olan Türeci, BioNTech adlı biyoteknoloji firmasının kurucularındandır ve baş tıbbi sorumlusudur. Kanser İmmünoterapi Derneği (CIMT) Başkanı olarak görev yapmakta ve Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde dersler vermektedir. Almanya’nın Mainz şehrindeki
Eline sağlık balımm 😍 çok güzel bir yazı olmuş
Teşekkür ederim çiçeğimm
Çok güzel bir yazı olmuş ellerine sağlıkkk 😀
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli